28 januari 2022

Wat is NewFysic?

4 min read

NewFysic is een nieuw afslankprogramma. In dit artikel zullen we bekijken wat het inhoud.

Het principe achter NewFysic

NewFysic is een afslankprogramma zoals er al vele zijn. Het meest bekende afslankprogramma is Weight Watchers wat in 1963 in de VS is opgericht en inmiddels over de gehele wereld bekendheid geniet. NewFysic richt is vooralsnog alleen op Nederland. Er zijn wel plannen om op een gegeven moment naar België te gaan uitbreiden.

NewFysic heeft in Nederland 38 vestigingen, verdeeld over het gehele land zodat er altijd wel eentje op een redelijke afstand zit. Daarnaast is het afslankprogramma ook online te volgen.

Het idee van NewFysic is dat je afslanken niet alleen doet. Hiermee is er natuurlijk veel gelijkenis met andere afslankprogramma’s zoals Weight Watchers. Bij NewFysic wordt je begeleid door een deskundige; je eigen coach. Je start altijd met een intake bij NewFysic. Dit is de belangrijkste stap in het gehele traject omdat er een plan zal worden opgesteld wat is afgestemd op je leefstijl, je eetvoorkeuren en je afslankverleden.

Een belangrijk aspect van de intake is het bepalen van je BMR en je BMI. BMR staat voor Basal Metabolic Rate. Dit is je stofwisselingssnelheid; de hoeveelheid calorieën die je lichaam nodig heeft zonder dat je actief bent. Dit zijn de calorieën die je dagelijks verbrand, zelfs als je niets doet. Afhankelijk van je gewicht, lengte, geslacht en leeftijd heeft je lichaam calorieën nodig om op temperatuur te blijven, voor de spijsvertering, voor de ademhaling, de hartslag etc.

BMI staat voor de Body Mass Index. Dit is een index wat de verhouding geeft tussen je gewicht en je lichaamslengte. Hoeveel iemand weegt zegt immers niet zo veel als je niet weet hoe lang deze persoon is.

De BMI wordt gebruikt om een streefgewicht te berekenen. Een gezond BMI zit tussen de 18,5 en 25 zodat hier naartoe gewerkt kan worden zonder onrealistische doelen te stellen.

De BMR verteld hoeveel calorieën je verbrand. Om af te kunnen vallen zal je minder calorieën moeten eten dan wat je BMR is. Zo wordt het lichaam gedwongen om de vetreserves aan te spreken en vet te gaan verbranden zodat je afvalt.

Persoonlijk

Het mooie van NewFysic is dat het plan persoonlijk is. Helemaal afgesteld op de leefstijl, voorkeuren, BMI en BMR. Omdat de aanpak persoonlijk is wordt de kans van slagen natuurlijk ook vergroot. Heb je bepaalde voedselintoleranties of lust je bepaalde dingen niet dan wordt hier rekening mee gehouden. De coach helpt je bij vragen die je hebt. Of je bepaalde voedingsmiddelen wel of niet mag eten bijvoorbeeld. Of wat er voor alternatieven zijn voor voedingsmiddelen die je niet lekker vindt of mag. Zo is NewFysic ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. Er worden dan plantaardige alternatieven gegeven die je lichaam voor de nodige eiwitten voorzien zonder dat heftige bloedsuikerschommelingen veroorzaakt.

Supplementen

Een ander kenmerk van NewFysic zijn de supplementen waarmee gewerkt wordt. Een probleem wat zich voordat bij veel diëten is dat er tekorten aan micronutriënten kunnen ontstaan. Micronutriënten zijn vitamines, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Dit komt omdat er tijdens een dieet minder gegeten wordt dan anders. Dit brengt automatisch met zich mee dat er minder voedingsstoffen uit de voeding worden verkregen. Veel voedingsstoffen spelen echter een belangrijke bij allerlei processen in ons lichaam. Zo zijn ze betrokken bij onze stofwisseling, energievoorziening en hormoonhuishouding. Het is tijdens het afslanken belangrijk dat al deze processen optimaal blijven draaien zodat het lichaam ook de gelegenheid heeft om op een efficiënte manier de vetten te verbranden. Dit wordt bij het NewFysic programma ondervangen door uitgekiende multi vitamine supplementen te geven. In deze voedingssupplementen zitten precies die voedingsstoffen die zo belangrijk zijn voor de stofwisseling, energievoorziening en hormoonhuishouding.

Een ander supplement waarvan gebruik wordt gemaakt is een vezel supplement. Deze vezels zorgen voor een gevoel van verzadiging en dienen als vulling van de maag zonder dat dit calorieën aan het lichaam geeft. Hierdoor heb je minder snel trek of honger tussen de maaltijden door en is het afslankprogramma beter vol te houden.

Er wordt ook gebruik gemaakt van een eiwitsupplement. Dit is een belangrijk iets. Bij een dieet eet je vaak automatisch minder eiwitten. Aan de andere kant heb je het risico dat het lichaam eiwitten gaat verbranden. Dit omdat het niet voldoende energie uit koolhydraten en vetten kan halen, er wordt ten slotte gewerkt met een calorietekort. Eiwitten heeft het lichaam echter nodig voor het behouden van de spieren. Bij diëten zal altijd gestreefd moeten worden naar het behouden van de spiermassa. Verlies van spiermassa kan namelijk zorgen voor blessures, zo kunnen er eerder botbreuken ontstaan indien er spiermassa wordt verloren. Wat veel mensen niet weten is dat spiermassa onze stofwisseling bepaald. De BMR is gekoppeld aan de hoeveelheid spieren die we hebben. Zouden we spiermassa verliezen dan zullen we dus ook een lagere BMR krijgen. Een lagere BMR zou betekenen dat je nog minder calorieën moet gaan eten om te kunnen afvallen. Dit is onwenselijk omdat je dan steeds minder kan eten en het steeds moeilijker wordt om af te kunnen vallen. Om ervoor te zorgen dat je geen spiermassa verliest wordt bij het NewFysic afslankprogramma gebruik gemaakt van eiwitsupplementen.

Nadelen van NewFysic

Het NewFysic afslankprogramma zit goed in elkaar. Er is echter wel een nadeel; de kosten zijn behoorlijk hoog. Bij NewFysic werken ze met abonnementen. Je kunt een maandabonnement nemen of een abo voor 3 maanden of 6 maanden. Al de prijzen van de abonnementen liggen, op het moment van schrijven, ver boven de honderd euro per maand. Dit moet je natuurlijk wel kunnen opbrengen en er voor over hebben. Het voordeel van een duur abonnement is overigens weer dat je eerder geneigd zal zijn om het afslankprogramma te volgen; het zou anders immers zonde van het geld zijn.