8 december 2021

Horloges voor heren, welke soorten zijn er?

2 min read

Heb je je weleens afgevraagd welke soorten horloges voor heren er eigenlijk allemaal zijn? In deze blog gaan we dat aan je proberen uit te leggen. Er zijn niet bijzonder veel soorten horloges, maar wel een paar die het benoemen waard zijn. Onthoud goed dat er daarbinnen weer talloze variaties mogelijk zijn!

Automatisch horloge

Een automatisch horloge is bijzonder omdat er geen batterij of iets vergelijkbaars inzit. In plaats daarvan zit er een mechanisme in het uurwerk dat, door de bewegingen van jouw pols gedurende de dag, energie opwekt om het uurwerk aan te drijven. Dit werkt dusdanig goed dat je het horloge ’s nachts op je nachtkastje kunt leggen. In de ochtend zal deze dan gewoon nog netjes aan het tikken zijn.

Quartz horloges

Deze horloges hebben een quartz batterijtje dat enkele jaren meegaat. Vandaar ook de naam. Dit type batterij maakt het mogelijk om het horloge zeer nauwkeurig te laten lopen, zonder dat daar veel onderhoud voor nodig is. In de meeste gevallen helemaal niet zelfs!

Chronograaf

Populair onder duikers, avonturiers en piloten. Een chronograaf is eigenlijk niets meer dan een horloge waar ook een stopwatch in zit verwerkt. Door de jaren heen is de functionaliteit van chronograven regelmatig uitgebreid, maar de stopwatch is wat een chronograaf definieert.

Een skeleton horloge

Een skeleton horloge heeft een uurwerk dat zichtbaar is door de wijzerplaat heen. Je ziet dus eigenlijk het skelet van jouw polsklok. Vandaar ook de naam. Dit wordt vaak gecombineerd met een automatisch horloge, omdat de werking van een automatisch horloge er zeer interessant uit kan zien.

Dat waren de soorten!

Dit waren de meest bekende soorten horloges voor heren op de markt. We hopen dat je er iets van hebt opgestoken en dat je het leuk vond om over de verschillende soorten te lezen!