8 december 2021

Hoe moet ik gezond gaan  afvallen?

2 min read
gezond afvallen

Na anderhalf jaar thuiszitten kan het zomaar gebeurd zijn: je hebt last van coronakilo’s. Je bent zeker niet de enige, maar hoe kom je er weer vanaf?

Of je nu tijdens de lockdown bent aangekomen of al een hele tijd terug, gezond afvallen kan heel lastig zijn. Het tempo van afvallen is hierbij belangrijk. Allereerst wil je het jojo-effect voorkomen. Daarmee val je af, maar na een tijdje ben je weer op hetzelfde ongewenste gewicht. Wanneer je een zogenaamd crashdieet gaat volgen, krijg je te weinig calorieën binnen. In het begin val je lekker snel af, maar na een tijdje komt je lichaam in de spaarstand terecht. Het gaat zuiniger om met de calorieën die het wél binnenkrijgt. Daarnaast gaat het reserves opsparen voor wanneer het in de toekomst misschien nóg minder voeding krijgt. Het resultaat is dat je niet meer afvalt, maar juist weer zwaarder wordt!

gezond afvallen

Om blijvend af te vallen is het belangrijk om naar je eetpatroon te kijken. Er is een reden waarom je op dit gewicht bent gekomen en in de meeste gevallen is dat aangeleerd eetgedrag. Dat gedrag ben je niet zomaar weer verleerd. Wanneer je kritisch kijkt naar wat je op een dag eet, kun je vaak al zien dat sommige extraatjes helemaal niet nodig zijn. Vaak eet je ze ook onbewust. Soms blijkt dat je te weinig echte voeding eet, waardoor je sneller naar ongezonde snacks grijpt. Je hebt gewoon honger!

Gezond afvallen is een puzzel van verschillende factoren. Dit zijn de drie belangrijkste:

1. Je moet weten hoeveel calorieën je gemiddeld op een dag verbruikt

2. Je moet weten hoeveel calorieën je minimaal moet binnen krijgen om de spaarstand te voorkomen

3. Je moet er achter zien te komen welke voeding je beter uit je menu kunt schrappen.

Het bijhouden van een eetdagboek kan al helpen bij het analyseren van je eetgedrag. Vind je het lastig om dit zelf te doen? Dan kun je het best contact opnemen met een gecertificeerde gewichtsconsulent die je kan helpen met blijvend en gezond afvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *