28 oktober 2021

Een succesvolle cursus houtbewerking

2 min read
ijzerwaren

Een tijdje geleden ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe hobby. Het werd weer eens tijd om iets met mijn handen te gaan doen dacht ik. Nu heb ik wel weer genoeg gebreid en gehaakt voor een heel leven en dus schreef ik mezelf in voor een cursus houtbewerking. In het begin wist ik niet goed hoe ik het aan moest pakken, maar al snel bleek dat ook iemand zo onervaren als ik, het snel onder de knie kreeg. En wat is het leuk! Elke dinsdag ga ik op pad met mijn gereedschap om te werken aan zwaluwverbindingen en eigengemaakte hamers. Zelf mocht je helaas niet kiezen wat je wilde maken, omdat de eerste lessen uitsluitend over de verschillende technieken gingen. Het is dan ook belangrijk dat alles er netjes uitziet. Na een paar lessen was het mogelijk om wat meer eigen input te tonen. Wat ik zelf altijd al heb willen maken, is een eigen kastje. Zo leuk voor in de huiskamer! Dus ik dacht, dit is mijn moment! Ik ga het gewoon zelf maken. Nu ben ik al weken aan de slag met zagen, schuren, boren en het afwerken van een klein houten kastje waar ik net een theekop met schotel op kwijt kan. Ik ben al best trots op wat ik gemaakt heb en wanneer het straks af is, krijgt het een mooie plek bij mij thuis. Mijn volgende project is het maken van een eigen kledingkast, de docent dacht echter dat ik nog wat extra lessen nodig zou hebben, maar thuis ben ik alvast begonnen.

Bouw je eigen kast!

Het bouwen van een kledingkast blijkt toch makkelijker gezegd dan gedaan. Ten eerste is alles veel groter! Er zijn gigantische platen hout nodig voor de deuren en de achterwand. En hoe krijg je alles stevig in elkaar? De houten verbindingen die we tijdens de cursus hadden leren maken, blijken totaal niet geschikt. Voortdurend valt alles weer uit elkaar, om gek van te worden! Ik heb dus besloten om over te stappen naar ijzerwaren. Alles zet ik vast met ingeboorde verbindingshoeken en ander bevestigingsmateriaal. Op deze manier valt mijn eigengemaakte kast ten minste niet meer uit elkaar en kan ik op den duur al mijn kleding kwijt. 

Minder voortvarend te werk gaan

Al met al kan ik wel zeggen dat ik mijn lesje heb geleerd. Het is namelijk niet erg om toch wat extra tijd te nemen om alles goed onder de knie te krijgen. De ijzerwaren zijn echter heel handig en het kost veel minder tijd. In de toekomst verkies ik de spijkers, schroeven en het beslag boven de zwaluwverbindingen en de houtlijm.