8 december 2021

Aleppo zeep: al meer dan 4000 jaar een schoonheidsgeheim

2 min read

Al duizenden jaren wordt in de Syrische Aleppo een zeep gemaakt op traditionele wijze. De bijzondere eigenschappen van deze zeep worden gekoesterd en de lokale bevolking maakt nog steeds gebruik van dit product. Ontdek ook de Aleppo zeep, de oudste zeep ter wereld!

De ingrediënten van de zeep

Aleppo zeep is een harde zeep die bestaat uit natuurlijke ingrediënten. De naam is afgeleid van de stad waar deze zeep gemaakt wordt, namelijk de Syrische stad Aleppo. Door de natuurlijke en pure samenstelling is de zeep niet alleen volledig biologisch afbreekbaar, maar is de zeep ook geschikt voor mensen met een gevoelige of geïrriteerde huid. De hoofdingrediënten zijn olijfolie, laurierbesolie, natronloog en water. Olijfolie is zeer verzorgend en voedend, terwijl laurierbesolie een antibacteriële werking heeft. De keerzijde is dat laurierbesolie ook allergieën en huidirritaties kan veroorzaken. Daarom zijn er verschillende zepen met een ander percentage laurierbesolie. De normale en niet gevoelige huid zal een zeep met 40% laurierbesolie uitstekend verdragen, terwijl voor de gevoelige huid 5% laurierbesolie een betere keuze is. De Aleppo zepen zijn trouwens niet alleen geschikt voor het reinigen van de huid, maar ook voor het wassen van het haar.

De traditionele productie van zeep

De traditionele Aleppo zeep wordt met de hand geproduceerd. Eerst worden natronloog en water in een grote ketel verhit. Daarna wordt koudgeperste olijfolie toegevoegd en dit mengsel wordt 12 uur lang verwarmd. De temperatuur wordt nauwkeurig in de gaten gehouden, om te voorkomen dat het mengsel te heet wordt (dit kan namelijk de werking van de olijfolie verminderen). De daaropvolgende dag wordt de koudgeperste laurierbesolie toegevoegd. Een chemische reactie tussen de olie en de natronloog zorgt voor het ontstaan van zeepmoleculen. Na het verzepingsproces wordt het gehele mengsel schoongespoeld met water, om restjes natronloog te verwijderen. Vervolgens wordt de zeepmassa in een bassin gegoten en gladgestreken, zodat de zeep kan uitharden. Als de zeep eenmaal hard is, wordt deze met de hand in blokken gesneden en voorzien van een stempel van de producent. Tot slot moet de zeep nog 9 maanden lang drogen. Tijdens deze periode oxideert de zeep, waardoor de buitenkant een kenmerkende bruine kleur krijgt. De kern blijft groen.

Kwaliteitskenmerken

Aleppo zeep is in diverse vormen en maten verkrijgbaar. Toch bevat alleen de traditionele zeep de goede eigenschappen. Let daarom bij het kopen goed op de ingrediënten. Zijn er synthetische ingrediënten toegevoegd? Dan verliest de zeep de regenererende werking. Traditionele Aleppo zepen bestaan alleen uit olijfolie, laurierbesolie, water en natronloog. Let ook op het uiterlijk van de zeep. De traditionele zeep wordt in blokken gesneden met de hand, waardoor de randen ongelijkmatig zijn. Zeepblokken met strakke randen zijn met een machine gesneden. Ook horen de zepen een stempel van de producent te bevatten, meestal met het Arabisch schrift. Traditionele Aleppo zepen met diverse percentages laurierbesolie zijn onder andere verkrijgbaar bij Najel. Dit merk heeft zich gespecialiseerd in natuurlijke cosmeticaproducten met olijf- en laurierbesolie en maakt de traditionele zepen al sinds 1895.